Bouldin Residence

The house takes advantage of Austin’s 25’ front yard setback requirement by capturing a private walled courtyard on the busy street to the south, and instead turns to face the side street to the east. Situated between this courtyard and a protected live oak tree, the Bouldin House is a compact, 2-story building that expands both north and south into the lot. Carefully orchestrated windows, skylights and a glass floor further open the house to the sky and sun, and provide a continued sense of openness to this 2300 sf home. Rooms are designed to provide both intimacy and expansiveness. A cozy 9’ x 9’ media room sits at the center of the house downstairs, while the upstairs office/studio stretches the full 43’ length of the house and is open on both ends to continue the sense of breadth and engage views of downtown. Butt-glazed corners and windows that rise beyond interior ceilings add a sense of surprise and ambiguity to the whole.

Oriented for optimal cross ventilation, the Bouldin House also is outfitted for a rainwater collection system, solar photovoltaic array, solar pool heating tubes, reflective TPO roofing, cellular foam insulation, tankless water heaters, etc. The desire for a sustainable lifestyle is also reflecting in the clients decision to live centrally and work from home, all within a modest sized footprint.

Photography:

Brent Humphreys

Paul Bardagjy

Awards & Publications
Design Bureau "Rock 'n' Roll Refuge"
Feb 2011
National Dream Home Awards
2011

Bouldin Residence - Gold

East Windsor Residence - Silver - Custom Contemporary Home of the Year

Cascadera Residence - Silver 

Scout Island Residence - Silver 

IIDA Design Excellence Award
2012
AIA Austin Homes Tour
2010
AIA Austin Design Award
2010