Elizabeth Residence

Designed to embrace a lifestyle that easily moves between inside and out and an aesthetic that values serendipity above composition, this highly efficient home takes maximum advantage of the pleasures of living in one’s own private enclave.

A sculpted concrete wall highlights the sinuous lines of a Blue Atlas Cedar and lends a sense of mystery, while a generous front porch signals a gregarious presence to the neighborhood. Once inside, the courtyard expands the perceived size of its adjacent rooms and provides rich interior environments caught between a communal center and discrete external circumstances.

Situated on an undersized lot in a dense context of modest homes, one-off stores and restaurants, this house is intended as an economical alternative to providing privacy while maintaining a direct connection to the out-of-doors. Constructed for $173/sf, it utilizes a slab-on-grade foundation and conventional framing, and emphasizes natural ventilation, light and privacy.

Photography:

Whit Preston 

Daniel Cavazos 

Awards & Publications
AIA Austin Design Award
2012