Hidden Cove Residence

Our design for the Hidden Cove residence is an interior renovation of an unremarkable home on an extraordinary site.  Nestled into a private inlet on Austin's Town Lake, the original building was more a cabin than a house. Our renovation turns the building inside out by opening it to near and far views, breezes, and connections to the out-of-doors — all through a distinctively modern vocabulary.

Phase one of this renovation focused on transforming the master suite into a space seemingly thrust into the adjacent canopy of trees through a series of meticulously made elements. Phase two of the renovation strips back the interior to its shell opening up the kitchen, living and dining rooms.

A series of tiny rooms is replaced by one large kitchen that also serves as the entry and breakfast room. Now liberated from very cramped quarters behind a partition wall, the kitchen is articulated with a folded cast-stone counter, book-matched cherry cabinets with touch-latch hardware, and back-painted glass backsplashes. The kitchen now serves as the center of social life for this home.

Small in scope, this project posed the occasion to design custom made stainless steel fittings, hardwood built-in furniture, careful cabinetry and meticulous details. It was an opportunity for us to design a refined interior landscape with subtlety and grace, while always nodding to the more extraordinary characteristics of the natural landscape in which the home is situated.

Photography:

Thomas McConnell Photography

Awards & Publications
Homestyle Magazine "Hidden Cove Makeover"
2007
IIDA Design Excellence Award
2005
AIA AUSTIN DESIGN AWARD
2005
NATIONAL AIA Small Project Design Award
2008
Western Interiors and Design "A Clear Impression"
Apr/May 2007
Contemporary Home Design "The Evolution of a Renovation"
2008