Peddle Office

Originally built in the19th century as a general store with a 4th floor & new façade added in the 1940s, the Buttrey Building housed a variety of offices before falling into disrepair.   Its raw condition provided an unusual opportunity in Austin, Texas for the 6500 sf office headquarters of Peddle.

Intrigued by its intrinsic character, we renovated the top floor to support a company ethos of creativity and possibility, and to be able to expand to accommodate its (hopefully) rapid growth.  Standard partitions and lay-in ceilings were removed to reveal the building’s cobbled-together structure, which in turn serves as a raw frame for the new space.  A lower ceiling defines a service zone and hosts new mechanical systems.  Three ‘rooms’ are inserted – a large & small conference room and a kitchen -- around which the working space flows freely.  Distinct lighting arrays help characterize different areas of the office, while a 16’ sliding wall further allows for space to be redefined as the need arises.  Reclaimed wood from local barns employed for floors and walls, along with purpose-made steel fixtures and hardware, are set in contrast with an abstract palette of glass, stainless steel and plaster.  At the same time, impromptu meeting spaces are invited inside a fretted timber screen or a repurposed concrete elevator shaft.  A room of synthetic grass that holds a pool table, and another delineated with a collection of hammocks, adds a sense of whimsy to the overall ensemble.

Interior Design:  Joel Mozersky, One Eleven Design

Photos:  Casey Dunn Photography

Awards & Publications
AIA Austin Design Award - Honor
2013